Den viktigaste träningsprincipen - Superkompensation

Få grepp om din superkompensation och bli bomstark

När du tränar belastar du vävnaderna i kroppen så att du direkt efter träningspasset faktiskt är svagare än tidigare. Kroppen använder sedan återhämtningsperioden (viloperioden) till att återuppbygga vävnaderna för att anpassa sig till de ökade kraven. Kroppen blir helt enkelt starkare än tidigare, så att den bättre kan klara av de nya utmaningar du ger den. Detta kallas superkompensation. Så nästa gång du tränar kan din kropp göra lite mer än förra gången. Det är därför vila är lika viktigt som själva träningspasset.
Men det är en balansakt! Om du ökar mängden, frekvensen eller intensiteten i ditt träningspass för mycket och för snabbt kan din kropp inte hänga med. Den hinner helt enkelt inte bli starkare till nästa pass och är därför inte redo för de nya utmaningar den ställs inför. Vid någon tidpunkt kommer du att nå utmattningsstadiet och du kommer inte att se några framsteg, kanske till och med tvärtom. Risken för skador ökar, träningen ger dig inte längre energi för vardagen, den tar energi. Du har hamnat i en situation som kallas överträning.

Bilden nedan visar principen för superkompensation

Om du börjar nästa träningspass innan kroppen är helt återhämtad ökar du risken för skador och din konditionsnivå sjunker (se den röda punkten på kurvan). Om du tränar när du är i toppform tränar du din kropp optimalt (den gröna punkten). Men om du når den blå punkten på kurvan är det dags att lämna soffan.