Trappmaskin

Trappmaskin
En trappmaskin är en väldigt effektiv träningsmaskin för att stärka dina benmuskler och även förbättra din kondition. Genom att använda en maskinen minst 30 minuter per dag så kan du förbättra och upprätthålla en god kondition. En sådan maskin simulerar rörelsen att gå i trappor, därför kallas det just trappmaskin. Effekten av en en sådan är svår att uppnå på egen hand då man behöver minst 30 minuter innan muskelgrupperna i benen tränas maximalt, det finns inte många ställen i vardagen där du kan hitta en trappa så hög att du spenderar 30 minuter i den.

En trappmaskin finns i många utföranden, allt ifrån större modeller med datoriserat minne och musikspelare som man ofta hittar på gymmet ner till små minitrappmaskiner som enkelt kan gömmas under sängen när den inte används och på detta sättet spara plats i din lägenhet eller ditt hus. Oftast är en sådan maskin uppbyggd av två plattor som du står på och trycker ner efter varandra växelvis, precis som när du går i trappor. Själva motståndet kan ställas till att vara tyngre eller lättare enkelt med en ratt på den minsta modellen till en datoriserad modell där du kan ändra tyngd med knappar. De större modellerna har även dessa en kaloriförbrukare som räknar ut antal kalorier du förbrukar uträknat på din vikt och ålder samt du kan även hålla koll ifall du tränar för maximal fettförbränning och hur lång tid du har tränat.

När du vill konditionsträna skall du fokusera dig på att gå snabba steg och försöka hålla jämn takt. Ingen kan springa på en trappmaskin så försök inte detta moment, det kan skada dina senor plus att du kan ramla av maskinen. När du använder maskinen var noga med att alltid försöka ha hälen på plattan, även ifall du tränar konditionering. Ifall du är mer fokuserad på styrketräning skall du ta långa steg där du låter fötterna nå maximal nersteg innan du tar nästa steg, tänk dock på att du måste röra dig och det är inte meningen att du skall vänta på utväxlingen för det hjälper inte dig i din träning.

Ministeppern är det samlingsnamnet som innefattar den minsta modellen trappmaskiner, denna är mycket vanlig och som du kan förstå är det denna maskin som tar absolut minst plats i din bostad. Du kan enkelt ställa in motståndet och detta blir fast under hela träningen, för att ställa om motståndet så måste du avträda träningsmaskinen eftersom vredet sitter fast under pedalerna. Denna maskin är dock en av de mest effektiva eftersom det inte finns några handtag för att kunna luta sig utan man tränar även sin balans samtidigt som man tränar sin vanliga träning.

Eftersom träning med trappmaskiner är så effektiv kan det för många räcka med färre träningspass varje vecka än om man väljer en annan träningsmetod som är mindre effektiv. För att öka din kondition och kaloriförbränning radikalt på kort tid rekommenderar vi att du använder din trappmaskin under 30 minuter per dag, men kör du längre träningspass än så (även om detta kan vara svårt i början när man inte är så vältränad) kan det räcka med färre träningspass per vecka.