Styrketräning - vad är repetitioner, set och vila?

Repetitioner, set och vila - i korthet

Tre faktorer ingår i alla styrketräningsprogram tillsammans med vikt och de är repetitioner, set och vila. Om du är ny inom styrketräning och inte är säker på styrketräningstermerna kommer vi att reda ut alla tre här: repetitioner, set och vila.

Vad är set?

Set är antalet rundor du gör av en viss övning och kan variera från 1-10+ set. Set kallas också för uppsättningar.

Vad är repetitioner?

Repetitioner är också kända som reps eller repetitioner. Det är hur många gånger du lyfter vikten under en omgång (ett set). Vissa människor gör så lite som en repetition i varje set och andra gör mer än 20. Det mest förnuftiga antalet set och repetitioner beror på vad dina träningsmål är.

Vad är vila och varför är det viktigt?

Vila är den tid som skiljer ett set från nästa set. Pausen gör att du kan förbereda dig för nästa set, så att du kan lyfta så mycket som möjligt och få ut mer av ditt träningspass. Pausen är särskilt viktig ju tyngre du lyfter om du arbetar nära maximal styrka. I det här fallet bör pausen vara längre så att dina muskler inte är överspända när du börjar nästa set.

Samma princip gäller mellan varje veckas träningspass. Du bör alltid ge dina muskler en paus på mellan 24 och 72 timmar mellan träningspassen. Detta ger din kropp tid att bli starkare till nästa gång du tränar och hjälper dig att göra framsteg. Träning är viktigt, men pauser och vila är minst lika viktigt.

Bilden visar kvinnan som lyfter 8 kg hanteln 12 gånger och tar en paus på 2 minuter. Hon måste göra detta 3 gånger innan hon går vidare till nästa övning.