Löpband köpguide

Löpband är ett utmärkt träningsredskap för dig som vill trimma musklerna, optimera fettförbränningen, träna din kondition och hålla hjärta och lungor i trim. Om du vill få mycket för dina pengar, i form av långvarigt användande och långsiktiga hälsoeffekter, är ett löpband ett mycket intressant träningsredskap. Men innan du bestämmer dig för att köpa ett löpband är det några saker du bör fundera över, för att hitta det rätta träningsredskapet för just dig. Tänk på följande.


Motor & Motoreffekten på löpband

Motorn är den del i ett löpband som belastas mest och därför är valet av motor och motoreffekten kanske den viktigaste detaljen att fundera över innan du bestämmer dig för vilket löpband du ska köpa som träningsredskap.


AC eller DC Motor

De allra flesta löpband är utrustade med en DC motor (likström), en DC motor rekommenderas till dig som använder ditt löpband mellan 1-3 timmar per dag.

En AC motor (Växelström) rekommenderas när löpbandet skall användas mer än 4 timmar/dag. En AC motor är en dyrare motor som har längre livstid, mindre underhåll samt lägre ljudnivå än en DC motor. En AC motor bör därför väljas om löpbandet ska stå i ett företag, BRF med mera.

Användningstid

Vi har följande rekommendationer på användningstid på löpband per dag.
1.0 - 2.0 hk = 1 timme per dag
2,0 - 3.0 hk = 2 timmar per dag
3 hk eller större = 3 timmar per dag

När det gäller företagslöpband som är menade för användning i en icke betalande miljö så har vi följande rekommendationer.
2 - 3hk AC Motor = 4 timmar
4 hk AC motor eller större = 6 timmar

OBS: Ökad användning av ett löpband kommer också att leda till ett ökat behov av rengörings- och underhållsprodukter.


Löpyta

Det är viktigt att du väljer ett löpband som är tillräckligt långt för just dig. Ditt löpband måste vara lagom långt för din steglängd och din löpstil. Långa löpare med långa steg och de mera drivna löparna behöver ett lite längre löpband jämfört med kortare löpare. Längden på löbandens löpyta varierar från 120cm och upp till 150cm.

Löpbandets panel och funktioner


Kontrollpanelen
Det är bra om kontrollpanelen på ditt löpband är enkel och lättöverskådlig och med stora och tydliga inställningsknappar. Framförallt är det bra om manöverknapparna för hastighet och löpbandets lutning är tydliga och enkla så du enkelt kan manövrera dessa funktioner på ditt löpband under träningspassets gång. En del modeller av löpband har även inbyggda funktioner som TV och MP3-spelare men ofta är detta tillvalsfunktioner mot en extra kostnad och kanske inte så nödvändiga för din träning - men kul.


Funktioner & Program

Ditt löpband bör ha ett variationsrikt utbud av funktioner och program för att ge dig möjlighet att variera din träning. Träningen på ett löpband bör kunna varieras för att du ska få så stor effekt som möjligt. Variation i träningen får du genom att använda olika träningsprogram och funktioner och ett löpband med stort utbud av träningsprogram och funktioner gör naturligtvis att du får god effekt av din träning. Det är också lättare att motivera sig om det finns ett stort register av olika träningsprogram i ditt löpband. Det är bra om ditt löpband har program och funktioner för fettförbränning, pulsträning, mjölksyraträning, backträning och även möjlighet att skapa dina egna individuella träningsprogram.

Löpbandets hastighets- och lutningsfunktion


Hastighetsfunktion
De flesta löpband är inställbara för hastigheter upp till 16km/h. Detta är ofta tillräckligt för motionärer men om du vill träna intervallträning på ditt löpband bör du satsa på ett löpband som klarar 18 eller 20 km/h. Om du å andra sidan mest vill använda ditt löpband för promenader och lättare jogging så finns det faktiskt enklare modeller med maxhastighet på under 16 km/h. Som vägledning kan vi säga att träning som utförs snabbare än 11km/h kan klassas som löpning.


Lutningsfunktion

Löpbandets lutning kan justeras antingen manuellt eller elektriskt. Elektrisk justering är ofta standard på avancerade löpband av god kvalitet och innebär att du kan justera löpbandets lutningsgrad under tiden du utför ditt träningspass. Vanligen kan lutningen ställas in på mellan 0 och 10 graders lutning, ett spann som är fullt tillräckligt och som inte utsätter dig för fara. Många som köper löpband med en begränsad budget väljer att spara pengar på denna funktion och köper ett löpband med manuell inställning av lutningsgraden. På senare tid har dock denna funktion blivit allt billigare och du kan få ett bra löpband med elektriskt inställning för under 10.000kr. I våra produktbeskrivningar kan du läsa dig till vilka funktioner som medföljer löpbanden, allt för att du ska kunna hitta rätt löpband för just dig och dina behov.


Utrymme & Design

Även om du har ont om plats kan du faktiskt köpa ett löpband, då kanske det bästa för dig är ett hopfällbart löpband. De är lätta att hantera och enkla att stuva undan efter träningspasset. Om du har gott om plats väljer du förmodligen ett stationärt löpband. De stationära löpbanden är mera stabila och robusta i sin konstruktion och har ofta avancerade funktioner och program. De stationära löpbanden passar bäst för den seriöse löparen, men kostar lite mer. På senare år har det dock kommit ett antal hoppfällbara löpband med riktigt bra funktioner och program, till humana priser.


Manuell eller motoriserad löpband

Kanske du lockas av att köpa ett löpband utan motor på grund av det låga priset men ett löpband med manuell drift har många nackdelar jämfört med ett med motor. De kan vara svåra att få igång med endast dina fötter till hjälp och utan att ha hög lutningsgrad, och när du väl fått upp farten kan du inte sänka lutningsgraden. Det lägre priset kan också vara en indikation på att löpbandet är av mindre bra kvalitet. Om du är seriöst intresserad av att investera i din hälsa genom att köpa ett löpband bör du köpa ett med motoriserad drift för lång hållbarhet - om inget annat.


Garanti på löpband

Det är viktigt att du får en bra garanti med på köpet av ditt löpband. Det är skönt att slippa oroa sig för att något ska gå sönder och innebära dyra reparationer när du investerat mycket pengar i att köpa ditt löpband. Med en bra garanti vet du för vad du kan få hjälp och under hur lång tid. I produktguiden hittar du all information du behöver om garantier för att kunna göra rätt köp, tryggt.


Vilket märke?

Vi rekommenderar att du köper ett löpband från ett välkänt globalt märke som till exempel Proform, Nordic Track, Sole Fitness eller Tunturi. De har lång erfarenhet av att tillverka löpband och det är sällan några problem med reservdelar om något skulle gå sönder.


Bra - Bättre - Bäst - Pro


Vi hjälper dig att hitta rätt löpband som passar just dig. 
Hos oss hittar du ett stort utbud av löpband och det kan ibland kännas svårt att veta vilket löpband man ska välja. Därför har vi delat upp våra löpband i fyra olika kategorier så att du kan hitta ett löpband som passar just dina förutsättningar och som kan hjälpa dig att nå dina mål med din träning.


Bra


Dessa enkla men funktionella löpband är perfekta för dig som precis har börjat träna.

De mycket prisvärda löpbandet är utmärkta för de dig som endast tränar några enstaka gånger i veckan och för dig som vill ha kunna få vardaglig motion hemma.Bättre


Vill du ha ett lite bättre löpband med fler finesser? För dig som ofta motionerar och som vill förbättra dina resultat passar dessa löpband perfekt! Även för dig som några gånger i veckan kör träningspass på upp till en timme är dessa löpband utmärkta!Bäst


Tränar du ofta och länge och tycker om att utmana dig själv och få ut det mesta av din träning? I så fall är dessa löpband perfekta för dig! Detta är löpbanden som ger dig förutsättningar för att kunna ge allt under ditt träningspass och snabbt förbättra dina resultat!Pro


Detta är löpbanden för dig som inte nöjer dig med vanliga utan som vill satsa på riktigt bra kvalité och få de bästa förutsättningarna för din träning. Dessa löpband passar utmärkt för dig som vill ha ett löpband till ditt företag eller till en lokal där många utnyttjar träningsredskapen.

Sammanfattning


Löpband är fantastiska träningsredskap för effektiv träning I hemmiljö eller på arbetet. Vi rekommenderar att du är beredd att spendera tillräckligt med pengar för att få ett löpband av hög kvalitet, för att få ut så mycket som möjligt av ditt köp. Ett löpband av hög kvalitet är svårt att tröttna på och om det fungerar tillfredsställande kommer det att påverka din hälsa för lång tid framöver. Ett löpband med dålig kvalitet kan lätt förvandlas till en dyr "Klädhängare" eller kanske bli ett nytt sätt att motionera hunden på..Tveka inte att kontakta oss om du känner dig osäker på vilket löpband som är bäst för just dina behov, vi hjälper dig gärna!