HIIT Högintensiv Träning

Du har säkert hört talas om HIIT eller HögInstensiv Intervall Träning. Detta har blivit en stor trend som tack vare sin effektivitet bara växer i popularitet. I detta inlägg presenteras exakt vad träningsformen eller träningsmetoden är och varför det är så effektivt.

HIIT är en förkortning av High Intensity Intaval Training, vilket helt enkelt betyder högintensiv intervallträning. Dessa pass är oftast korta, cirka 30 minuter, eftersom du i varje intervall pressar dig till ditt absoluta max. Detta gör att du får väldigt mycket träning på kort tid.


Hur går ett HIIT-pass till?


En av de absolut största fördelarna med HIIT är att passen i princip kan utföras var som helst och med vilka övningar som helst. Man kan göra HIIT som löpning, simning, spinning, boxning, rodd, burpees, hoppa rep, chins, dips, med kettlebells och mycket mer.

• Inled passet med cirka 10 minuter lätt uppvärmning så att kroppen är uppvärmd och redo för träning.
• Utför sedan vald övning på absolut maximal ansträngningsnivå i 15-30 sekunder.
• Därefter vilar man helt eller utför aktiv vila, genom att göra övningen i ett lugnt och mjukt tempo, tills dess att hjärtat har kommit ner i varv. Har man riktigt bra återhämtning kan det räcka med 20 sekunders vila, annars tar man så lång tid som man behöver. I början brukar 2 minuter vara en bra riktlinje.
• Upprepa därefter övning och vila med samma antal sekunder 5-20 gånger. Passet är klart när man är helt slut. Man ska alltså inte ha ork att göra någon annan typ av gym- eller konditionsträning efter passet.

Det är väldigt lätt att få ett kvitto på att man hela tiden blir starkare och får bättre kondition med HIIT. Ju längre arbetsintervaller man klarar av på maxnivå och ju kortare vilointervaller man har, ju bättre kondition har man fått. Eftersom effektiviteten är så hög på dessa pass så bör de inte utföras mer än 1-3 gånger i veckan.

Fördelar med HIIT

• Det ökar fettförbränning på ett helt annat sätt än vad någon annan träningsform gör. Detta eftersom det tar längre tid för kroppen att återhämta sig efter så intensiv träning. Detta gör att man bränner mer fett under en längre tid efter avslutat träningspass.
• Träningsformen ökar metabolismen (ämnesomsättning) vilket också leder till ökad fettförbränning, även i vila.
• Flera studier har visat att man inte förlorar så mycket muskelmassa med HIIT jämfört med annan viktminskningsträning. HIIT är därför optimalt för den som vill gå ner i fettvolym utan att tappa muskelmassa.
• Det förbättrar kondition och syreupptagningsförmåga bättre än annan konditionsträning. Även de som håller på med långdistanslöpning kommer att märka en förbättrad långdistanskondition genom att varvar långdistansträning med HIIT.
• Det finns även studier som visar på att HIIT har uppbyggande (anaboliska) effekter. Detta gör högintensiv träning till ett väldigt bra komplement för de som tränar styrketräning på gymmet med syftet att bygga muskler.

Bowflex Max Trainer - konstruerad för HIIT träning - maximal träning på minimal tid!

Kör Hårt!